Opublikowano:

Błędy w żywieniu – przyczyny ochwatu?

Ochwat nazywany również zapaleniem tworzywa rogu kopytowego jest prawdopodobnie jedną z najpowszechniej znanych chorób w towarzystwie osób związanych z jeździectwem lub hodowlą koni. Nie bez przyczyny, jest to choroba, która nieleczona może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, niekiedy nieodwracalnie zmieniając zdolność konia do wykonywania pracy. Przez lata narosło wiele mitów związanych z przyczynami ochwatu, które mogą być związane zarówno z żywieniem, gospodarką hormonalną, przeciążeniem, podawaniem niektórych leków, jak i genetyką.

Według badań na szczątkach kopalnych ochwat występował już 3,5 mln lat przed udomowieniem konia. Nie jest to więc choroba spowodowana jedynie ludzką ingerencją, jednakże człowiek stosując odpowiednie zasady żywienia koni, ma realny wpływa na częstotliwość występowania tego schorzenia.

Ochwat, a białko

W związku z żywieniowymi przyczynami ochwatu, jeszcze do niedawna pokutowało przeświadczenie, że winowajcą powstawania ochwatu jest zbyt duży udział białka w diecie. Przyczyną tego stanu rzeczy było powiązanie występowania ochwatu z podawaniem młodej trawy lub z pierwszymi wypasami w roku. Faktycznie młoda trawa, przed kwitnieniem ma najwyższy udział białka, jednak ma również bardzo wysoki poziom skrobi.

Nadmiar białka w diecie może powodować zwiększenie ilości mocznika we krwi, co powodowane jest przez próbę wykorzystania aminokwasów przez organizm konia w celu uzyskania energii. Zbyt duża podaż tego składnika odżywczego doprowadza również do zaburzenia procesów trawienia. Prowadzi to do osłabienia wątroby i nerek, a także pogardzenia kondycji konia. Ostatecznie może to doprowadzić do obniżenia odporności i zwiększyć ryzyko wystąpienia stanów zapalnych oraz rozwinięcie się ochwatu. Białko nie wpływa jednak bezpośrednio na ten proces. Dodatkowo często wysoki udział białka w diecie, wiąże się z wysokim udziałem węglowodanów. Ze względu na to, w przeszłości dochodziło do mylnej interpretacji nadmiaru białka jako przyczyny występowania ochwatu.

Sprawdź też: Otręby ryżowe

Ochwat, a węglowodany

Najnowsze badania wykazują, że główną żywieniową przyczyną występowania ochwatu jest zbyt duża podaż węglowodanów takich jak skrobia lub fruktany. Na wystąpienie choroby są więc narażone w większości konie otyłe i przekarmiane, jak również konie po odstawieniu od pracy, u których dawka pokarmowa nie została odpowiednio zredukowana.
Do ochwatu dochodzi poprzez proces fermentacji cukrów w jelicie, obniżający miejscowe pH, co negatywnie wpływa na niektóre z gatunków mikroflory. Bakterie obumierając, wytwarzają toksyny, doprowadzając do powstania ogólnoustrojowej reakcji zapalnej, a ostatecznie do zapalenia tworzywa kopytowego.

Żywienie koni ochwatowych

Dieta koni z tendencją do ochwatu lub tych, które ochwat już przeszły, powinna uwzględniać więc obniżony poziom skrobi. Oznacza to maksymalne ograniczenie zbóż i dopasowanie ich podaży do pracy wykonywanej przez konia. Im niższy poziom pracy, tym niższy powinien być poziom skrobi w diecie.
U koni, które pracują i potrzebują energii, ale również posiadają tendencję do ochwatu dobrym, alternatywnym źródłem energii okazują się tłuszcze oraz włókno.
W takich przypadkach świetnie sprawdzą się pasze:
Omega plus –> klik
Omnia –>
 klik
Pony Brok –>
klik

Natomiast u koni nie pracujących, chcąc zapewnić kompleksowe żywienie, jednocześnie unikając przekarmiania, dobrze sprawdzi się pasza pełnoporcjowa Structovit –> (klik) jak również dodatki paszowe uzupełniające dietę bez zwiększania podaży węglowodanów, są to:
Mineralen Blikes –> klik
Vit-Crix –> klik

Źródła:

,,Ochwat- przyczyny, diagnostyka, leczenie’’, M. Rokita, M. Szklarz, M. Janeczek; Życie Weterynaryjne; 2018; 93(12)
,,Ochwat koni- etiopatogeneza, objawy i leczenie’’, O. Witkowska, A. Turło, K. Michlik, A. Cywińska; Życie Weterynaryjne; 2016; 91(4)

Zobacz też nasze inne artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eighteen − 1 =