Czarny owies jest jedną z najlepszych pasz energetycznych przeznaczony dla koni pracujących- sportowych. Jego zaletami są między innymi aminokwasy egzogenne (są to aminokwasy które dostarczane są w pożywieniu), witamina B1 i fosfor. Oprócz zawartej skrobi owies zawiera również tłuszcz (3-7%) oraz substancje śluzowe które mają właściwości dietetyczne-zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje poziom cukru we krwi.
Czarny owies – zdrowa dawka cennej energii
Co ważne czarny owies jest bogaty w wolne kwasy tłuszczowe które wpływają na prawidłową pracę mięśni i obniżają ciśnienie krwi. Średnia dzienna dawka owsa to od 3 do 7 kg w zależności od pracy wykonywanej przez konia jak i również od wagi. Przykładowo koń sportowy będzie otrzymywał do 7 kg owsa na dzień, zaś rekreacyjny od 4 do 6 kg.
Sprawdź naszą ofertę: Suplementy dla koni
Owies – gnieciony czy cały?
Najczęściej czarny owies jest podawany w ziarnach, jednak pamiętajmy, że świeży czarny owies powinien odleżeć 4-6 tygodni ponieważ wcześniej podawane ziarno może spowodować zaburzenia ze strony układu pokarmowego jak i może wywołać kolkę. Zaletą podawania całego owsa jest między innymi to, że koń ściera sobie zęby, co więcej musi produkować więcej śliny, a więc układ pokarmowy będzie prawidłowo funkcjonował.
Czarny owies gnieciony idealnie nadaje się dla młodych koni, jak i starszych koni. Również dla koni mających problemy z zębami i łapczywych. Ziarno czarnego owsu gniecione jest trawione w 68% więc nie wiele więcej niż czarny owies w całości (65%) Minusem zaś jest utlenianie – w momencie gniecenia witamina E jest niszczona. Co więcej w przypadku koni z COPD i astmą nie podajemy owsa gniecionego ponieważ zawiera on więcej drażniącego pyłu.
Owies moczony będzie idealny dla koni z problemami oddechowymi – nie pyli się. Powinien być moczony od 12 do 24 godzin – wtedy łuska jest odpowiednio miękka a co za tym idzie łatwiejsza do strawienia. Co ważne owies w tej formie nie traci witaminy E jak i również wspomaga trawienie. Taki owies jest bardziej przyswajalny, powinien więc być podawany w mniejszych dawkach niż cały bądź gnieciony.
Właściwości:
- zwiększona zawartość żelaza co wpływa na wydajność organizmu,
- wyższy poziom aminokwasów egzogennych oraz wyższa wartość odżywcza białka,
- bogaty w mikroelementy
Zobacz też nasze inne artykuły: