Pasza dla koni po ochwacie

Ochwat to choroba, która może spotkać każdego konia. Jej przyczyny związane są z niedobraną dawką energii z węglowodanów do zapotrzebowania. Zawyżona dawka cukrów powoduje ich fermentację w jelicie, czego skutkiem jest obumieranie flory bakteryjnej. Podczas tego procesu uwalniane są liczne toksyny, które doprowadzają do reakcji zapalnej w organizmie. Ochwat występuje bardzo często u koni, nie jest on spowodowany udomowieniem konia. Bardzo często obserwuje się ochwat po spożyciu tzw. pierwszej wiosennej trawy, która obfituje w cukry. aby prawidłowo odżywiać konie, należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość skrobi. Trzeba ograniczyć pasze bogate w zboża, raczej postawić na podawanie wysokowłóknistej diety, uzupełnianej o wysokiej jakości tłuszcze.

Wiele osób jest przekonanych, że główną przyczyną ochwatu jest zbyt duża podaż białka w diecie, w stosunku do zapotrzebowania. Prawdą jest, że za duża jego ilość prowadzi do zaburzeń trawienia, ale nie jest jego bezpośrednią przyczyną. Stwarza jednak warunki, które sprzyjają rozwinięciu się stanu zapalnego. Zapalenie prowadzi do objawu, jakim jest ból kopyt.

Ochwat objawia się zapaleniem tworzywa rogu kopytowego, powoduje bolesność kopyt i uniemożliwia swobodny ruch. Nieleczona choroba ma przykre konsekwencje, które mogą doprowadzić do trwałej utraty zdolności do pracy. Wiele mitów, które towarzyszą wiedzy na temat ochwatu i jego przyczyn nie pomagają w zrozumieniu sedna problemu. Rzetelna wiedza oraz kontakt ze specjalistami pomoże w ustaleniu właściwego żywienia. Rynek obfituje w pasze niskowęglowodanowe, które z całą pewnością sprawdzą się przy rekonwalescencji po ochwacie.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 8